Recreatie

Onder recreatie vallen alle vormen van vrijetijdsbesteding. Het woord op zich duidt op vernieuwing; het is dus iets waarvan je tot rust kunt komen en weer fris de volgende dag in kunt gaan. De bedoeling van recreatie is dat je jezelf kunt ontladen van inspanning. In dit artikel komen enkele vormen van recreatie aan bod.

Sporten

De beste manier om gedachten van je af te zetten is sporten. Door je lichaam aan het werk te zetten vergeet je de drukte van de dag en hoef je je even enkel te focussen op hetgeen je doet. Welke sport goed werkt verschilt van persoon tot persoon. De een gaat hardlopen om tot rust te komen, de ander speelt een potje voetbal bij een vereniging. Ben jij vaak druk bezig met nadenken? Ga dan minimaal drie keer per week een uurtje sporten. Dit is goed voor je fysieke én geestelijke gesteldheid.

Als je niet genoeg geld hebt om bij een vereniging of sportschool te gaan sporten is dit helemaal geen probleem. Eerder werd hardlopen al genoemd, maar er zijn diverse sporten die je met een beperkt budget kunt doen. Door op het internet te zoeken kom je verschillende opties tegen.

Spelletjes

Mensen met kinderen spelen bijna allemaal wel eens een spel. Monopoly, scrabble, risk; bijna iedereen heeft deze spellen in zijn jeugd gespeeld. Helaas zijn er maar weinig volwassenen die dit nog doen. Na het avondeten gaan de meeste mensen voor de televisie zitten, terwijl zo nu en dan een spel spelen goed voor de hersenen blijkt te zijn. Natuurlijk is het niet erg om televisie te kijken, maar probeer zo nu en dan wat anders te doen.

Als je je hersenen echt aan het werkt wilt zetten kan je denksporten overwegen. Schaken, dammen en sommige kaart- en puzzelspelen vallen hieronder. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die denksporten uitoefenen zich langer jong voelen en zelfs langer geestelijk scherp blijven!

Videogames, televisie en series

Veel mensen vinden dat deze vormen van recreatie schadelijk zijn. Mensen zouden er lui en dom van worden. Natuurlijk is het zo dat iemand van het kijken naar ‘Ik hou van Holland’ niet intelligenter worden. Echter is dit niet de bedoeling van recreatie. Het gaat erom dat je lekker tot rust komt. Maak je dus geen zorgen over mensen die zeggen dat je niks uitvoert in je leven. Bovendien zijn er ook programma’s op televisie en videogames waar je een hoop van kunt leren. Mensen die hier geen verstand van hebben zullen je dan onterecht veroordelen. Besteed hier geen aandacht aan.

Wél is het belangrijk dat je gevarieerd leeft. Wanneer je jouw tijd voornamelijk besteed aan één ding is het verstandig iets te veranderen. Het best is om elke avond wat anders te doen. Ga bijvoorbeeld drie keer per week sporten, kijk twee keer per week televisie en speel elke zaterdagavond spelletjes met vrienden. Door je leven afwisselend te houden zal je niet snel in één ding vervallen. Jouw geestelijke en fysieke gesteldheid zullen in ieder geval floreren!

Zaklampen

Een absolute must bij outdoor activiteiten is een zaklamp. Zaklampen zorgen voor licht, ook als het buiten donker is. Koop altijd een zaklamp van een goed en bekend merk. Denk aan Led Lenser of Coleman. De kans is dan zeer klein dat u zonder licht komt te zitten tijdens een outdoor festival. Koop uw zaklamp altijd bij een erkend dealer. Zo is Zaklamp.com dealer van deze zaklampmerken. zie voor meer informatie www.zaklamp.com

Tuinhaard

Genieten in de zomer? Dat kan bijvoorbeeld door tot in de late uurtjes te vertoeven bij een tuinhaard.