Recreatief zwemmen

In Nederland kan bijna iedereen zwemmen. Logisch, want overal in ons land is water te vinden. Er zijn dan ook veel zwembaden waar les gegeven wordt en recreatief gezwommen kan worden. In de zomer is het heerlijk om in een buitenbad lekker af te koelen en veel Nederlanders brengen dan ook enkele dagen per jaar in zwembaden door. Daarnaast zijn er ook nog verschillende meren waar recreatief gezwommen kan worden. Hier kan je meer lezen over recreatief zwemmen in zwembaden, meren en de zee.

In een zwembad

Recreatief zwemmen in een zwembad is ideaal. Het is een veilige locatie waar je met het hele gezin een leuke dag kunt beleven. Sommige zwembaden hebben speciale kinderbaden en glijbanen. Bij mooi weer is een buitenbad (of een zwembad met een buitenbad) een leuk idee. Naast zwemmen kan je dan ook lekker van de zon genieten. Wordt het te warm? Dan duik je gewoon lekker in het water!

Als je naar een zwembad gaat is het verstandig eerst de openingstijden te bekijken. Zeker buiten de vakanties zijn zwembaden op bepaalde dagen of uren gesloten. Het is natuurlijk niet prettig om als je recreatief wilt gaan zwemmen voor een gesloten deur te komen staan. Daarnaast moet je rekening houden met de zogenaamde ‘doelgroep dagen’. Er zijn mensen die het niet prettig vinden om met drukke kinderen te zwemmen. Veel zwembaden spelen hierop in door bijvoorbeeld een 50+ middag te organiseren.

Recreatief zwemmen in een meer

Meren zijn vaak hele mooie plaatsen om te zwemmen. Je bent midden in een natuur en er is een stuk meer ruimte en rust dan in een zwembad. Ook is het prettiger om in te zwemmen dan chloorwater. Het is de ideale plek om een leuke familiedag te hebben. Je kunt eventueel zelfs gaan picknicken of barbecueën (bekijk voor het laatste wel even de regels van de locatie!).

Helaas kleeft er ook een nadeel aan zwemmen in meren. Dit nadeel heet ook wel ‘blauwalg’ of ‘blauwwier’. Dit drijft op het water en ontstaat bij temperaturen boven de 25 graden Celsius. Indien er in een meer blauwalg drijft moet je beslist NIET gaan zwemmen. Bij het afsterven produceert dit wier namelijk een giftige stof, waar je vervelende verschijnselen van krijgt. Je krijgt hoofdpijn, huiduitslag en last van je maag. Soms gaat dit gepaard met diarree, koorts en oogirritaties. De verschijnselen houden meestal vijf dagen aan. Je kunt blauwalg herkennen aan water dat niet helemaal helder is. Sommige mensen vergelijken het ook wel met een olievlek.

Zwemmen in zee

Ook een leuke plaats om recreatief te zwemmen is de zee. Nederland heeft hele mooie stranden en een lange kustlijn. Zodra het mooi weer is pakken de Nederlanders hun zwemspullen en gaan ze naar het strand. Na het zwemmen kan je wat gaan drinken of eten in een leuk strandtentje.

Houd er rekening mee dat er in zee gevaarlijke stromingen kunnen zijn. Deze stromingen ontstaan vooral als het hard gewaaid heeft en in de omgeving van golfbrekers. Ga niet te diep de zee in en let goed op je kinderen. Gebruik ook geen drijfvoorwerpen (luchtmatrassen of zwembanden) in zee.

Zwemmen in een Jacuzzi

Relatief nieuw is het zwemmen in een opblaasbare Jacuzzi. Het groote vordeel van een opblaasspa is, dat deze zeer compact op te bergen is na gebruik.